 
       
      | Bieżący numer
			Archiwum
		
				Filmy
				Artykuły w druku
				O czasopiśmie
				Suplementy
					Rada naukowa
				Recenzenci
				Bazy indeksacyjne
		
			
					Prenumerata
				Kontakt
				Zasady publikacji prac
	             Opłaty publikacyjne
     			Standardy etyczne i procedury Panel Redakcyjny Zgłaszanie i recenzowanie prac online | 
		4/2011
	 vol. 113 streszczenie artykułu: Artykuł oryginalny Poziom wybranych białek antybakteryjnych we łzach u dzieci z cukrzycą typu 1
	
	             Agnieszka  Moll
	         1 , 
	             Krystyna  Wyka
	         2 , 
	             Wojciech  Młynarski
	         2 , 
	             Anna  Niwald
	         1 
 Klinika Oczna 2011, 113 (4): 336-340 Data publikacji online: 2011/12/04 
	Pełna treść artykułu
	
	
	
	Pobierz cytowanie
 ENWEndNote BIBJabRef, Mendeley RISPapers, Reference Manager, RefWorks, Zotero AMA APA Chicago Harvard MLA Vancouver 
Wstęp W przebiegu cukrzycy ma miejsce osłabienie odporności przeciwbakteryjnej, efektem tego może być zwiększona częstość występowania zakażeń ogólnych i miejscowych. Celem pracy jest ocena miejscowej nieswoistej odporności przeciwbakteryjnej w worku spojówkowym na podstawie określenia stężenia laktoferyny i lizozymu we łzach u dzieci z cukrzycą typu 1. Materiał i metody Badaniami objęto dzieci w wieku od 10. do 18. roku życia. Do grupy 1. włączono dzieci bez cukrzycy, do grupy 2. – pacjentów ze świeżo rozpoznaną cukrzycą typu 1., do grupy 3. – dzieci z długotrwającą cukrzycą, którą leczono przez co najmniej 10 lat. Od wszystkich pacjentów pobierano łzy z dolnego załamka worka spojówkowego do kapilar szklanych w celu określenia poziomów stężeń laktoferyny i lizozymu. Oznaczenia wykonywano metodą ELISA. Wyniki Stężenia laktoferyny u pacjentów we wszystkich grupach nie różniły się istotnie statystycznie. Stężenia lizozymu były znacząco obniżone u pacjentów z długotrwającą cukrzycą (grupa 3.) w porównaniu ze stężeniami u pacjentów w grupie bez cukrzycy (grupa 1.) (p = 0,02). Wykazano umiarkowanie silną korelację stężenia laktoferyny i lizozymu u wszystkich analizowanych pacjentów (r = 0,34; p = 0,02). Wnioski Długotrwająca cukrzyca u dzieci zmienia zawartość we łzach wybranych białek, które są jednym z elementów odporności przeciwbakteryjnej. Introduction Antibacterial immunity in diabetes is impaired, which increases the risk of general and local infections. The aim of the study was to evaluate non-specific local antibacterial immunity based on lactoferrin and lysozyme concentration in tears in children with diabetes type 1. Material and methods Children at the age of 10-18 years old were studied. Group 1. consisted of children without diabetes, group 2. included patients with new onset of diabetes and group 3. consisted of children with decade-long diabetes. Among all patients tears were collected from inferior coniunctival fornix with hematocrit glass capillaries in purpose to measure lactoferrin and lysozyme concentration. ELISA method was used in laboratory testing. Results Level of lactoferrin did not differ significantly among all groups. Concentration of lysozyme was statistically lower in group with decade-long diabetes (group 3.) compared to patients without diabetes. Mild correlation between lactoferrin and lysozyme levels was seen in individual patients in whole group of probands together. Conclusions Diabetes type 1 in children is associated with significant changes in concentration of tear proteins, which contribute to antibacterial immunity. słowa kluczowe: Długotrwająca cukrzyca u dzieci zmienia zawartość we łzach wybranych białek, które są jednym z elementów odporności przeciwbakteryjnej |